Odjeli po posebnom programu

U OŠ Ljudevita Gaja nalaze se odijeli po posebnom programu u kojem se školuju učenici s teškoćama u razvoju, od 1. do 8. razreda. Učenici se u ove odijele upisuju na osnovu Rješenja Pedagoške komisije Odjela društvenih djelatnosti. Djeca uz lakše intelektualne teškoće imaju popratnih teškoća kao što su oštećenje govora, motorička oštećenja, hiperaktivnosti, poremećaji u ponašanju itd.

Djeca koja nisu iz grada ili čiji roditelji nisu u mogućnosti svakodnevno ih dovoziti u školu, smještavaju se u udomiteljske obitelji preko Centra za socijalnu skrb.

Prema sistematizaciji poslova i radnih zadaća, na realizaciji programskih sadržaja rade 4 defektologa i 1 vjeroučitelj. Nastava se izvodi u dvije smjene – prije podne i poslije podne. Rad u odjelima  se provodi individualizacijom. U mjesecu lipnju realiziraju se ekskurzije učenika prema godišnjem planu i programu.

Učenici malih odjela su uključeni u različite slobodne aktivnosti: cvjećari, reciklaža papira, likova grupa. Radom u tim grupama ujedno su i članovi školske zadruge „Gaj“. Svojim radom doprinose dobrim rezultatima na natjecanjima zadruga, te su i oni, zajedno s učenicima iz redovnih odjela predstavljali školu dva puta za redom na državnom natjecanju 2004. i 2005. godine.

Osim toga, učenici su uključeni i u sve projekte škole: EKO- škola, „Stop nasilju među djecom“, Dani otvorene nastave. Svojim radom i zalaganjem također doprinose i uređenju školskog vrta.

Vezano uz rad u odjelima po posebnom programu, škola surađuje s Centrom za socijalnu skrb, Udrugom mentalno retardiranih osoba N. Gradiška, te Udrugom udomitelja.

Skip to content