2013-10-10 09:28:15

10.10. – Dan zahvalnosti za plodove zemlje – Dan kruha

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

Svečanosti u vrtićima i školama

Obilježavanje Dana kruha pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode.

U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha te likovni i literarni radovi učenika.

Ciljevi

-upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)

-približiti im blagovanje kruha i narodne običaje

- poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage

- upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima

- upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje)

- upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus)

- upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama

- ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede

Sadržaj

Ovisno o dobi djece i učenika predlažu se ove djelatnosti:

1. Izvan vrtića i škola

- o posjet pekarnici, mlinu, sjemenari, seoskom gospodarstvu, tvornici za preradu voća i povrća

- o upoznavanje s načinima skladištenja i priprave raznovrsnih plodova zemlje

- o prikupljanje žitarica i ostalih plodova

- o posjet etnografskom i/ili tehničkom muzeju

2. U vrtiću i/ili školi

- o razgovor s djecom i učenicima na temu “Od zrna do pogače” i “Plodovi našeg zavičaja"

- o upoznati djecu i učenike s kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka

- o upoznati ih sa životnim ciklusom poljoprivrednih kultura (žitarice, voće, povrće, ostale kulture)

- o organizirati izložbe (sjemenke žitarica, ljekovito bilje, gljive, izložba starih vrsta jabuka) i predavanja

- o istražiti etnografsku baštinu svog zavičaja u svezi s obradom zemlje i pripravom kruha

- o prirediti izložbe radova djece i učenika na temu Dani kruha

– dani zahvalnosti za plodove zemlje: literarni radovi, likovni radovi, fotografije, plakati, izrada kruha i peciva, uređivanje izložbenih prostora, scenski izraz (prikaz običaja, igrokaz na određenu temu – može biti poznato djelo iz književnosti ili učenički uradak)

- o posjet bolnicama, staračkim domovima, domovima ratnih stradalnika i darivanje kruhom

Sve gore navedene aktivnosti mogu se prikazati djeci, učenicima, roditeljima i uzvanicima na svečanostima u dječjim vrtićima/školama, uz već tradicionalne aktivnosti:

-o pripremanje i pečenje različitih vrsta kruha i krušnih proizvoda

- izložba plodova užeg zavičaja

- predstavljanje zavičajne kuhinje

- zajedničko blagovanje kruha i plodova zemlje

- postavljanje svečanog stola

- doček roditelja i uzvanika

- blagoslov kruha i plodova zemlje

- darivanje kruha–simbola obnove i blagostanja

- prikaz svih aktivnosti djece/učenika roditeljima i ostalim uzvanicima

www.lijepanaša.hr

MALI NOVINARI


Osnovna škola Ljudevita Gaja Nova Gradiška