preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljudevita Gaja Nova Gradiška

Login
 
CARNet
05.05.2021. 18:02
INFO Najava radova na mreznoj infrastrukturi davatelja usluge OiV – 6.05.2021
Postovani, U cetvrtak, 6. svibnja 2021., od 16:00 do 20:00 sati, odvijati ce se hitni radovi na mreznoj infrastrukturi davatelja usluge Odasiljaci i veze d.o.o.. Tijekom radova doci ce do ... The post INFO Najava radova na mreznoj infrastrukturi davatelja usluge OiV – 6.05.2021 appeared first on CARNET .

04.05.2021. 12:08
Istraživanje tržišta – uređaji za primjenu digitalne tehnologije u nastavi
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET planira započeti postupak javne nabave uređaja za primjenu digitalne tehnologije u nastavi u sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola ... The post Istraživanje tržišta – uređaji za primjenu digitalne tehnologije u nastavi appeared first on CARNET .

« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

"Mozak nije posuda koju treba napuniti,

već vatra koju treba zapaliti" 

(Plutarh)  

- prethodni citati -

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2011.

Ukupno: 552709
Ovaj mjesec: 753
Ovaj tjedan: 599
Danas: 119
GODIŠNJAK

ŠKOLSKA PREHRANA

e-Škole

 

HIMNA ŠKOLE

 

Podno Slavče, kraj potoka,
djetinjstvo se moje smije.
Prva ljubav tu se krije,
naše igre, maštarije.

Tu se uči, tu se radi,
slažu dvojke i petice.
Novi život tu se gradi
u  školi kraj Šumetlice.
 
Našu školu mnogi znaju
po slavnome Ljudevitu Gaju.
Daleko se čuje ime
eko-škola Slavonije.

HIMNA EKO-ŠKOLE

  

Hoće li sunce zauvijek sjati?
Zlatne haljine na nebu tkati?
Hoće li trava zelena biti?
Svi zdravu vodu želimo piti.
 
S.O.S. otvorite oči.
S.O.S. zemlja vas moli.
S.O.S. ljubavi treba.
Ona nas hrani i vodi do neba.
    
Hoće li vjetar donositi kišu?
Il΄ nam se tužni dani pišu?
Hoće li ljubav jača biti
da prirodu zdravu štiti?
 
S.O.S. otvorite oči…

EKO KODEKS

DIJAMANTNI CERTIFIKAT

LOGO STOP NASILJU

LJUDEVIT GAJ

Hrvatski preporoditelj, književnik, političar, zastupnik u Hrvatskom Saboru te tvorac ilirizma i vođa hrvatskog narodnog preporoda. Ljudevit Gaj rođen je 8. srpnja 1809. u Krapini. Njegova pjesma Još Hrvatska ni propala postala je hrvatska narodna preporodna budnica. Umro je  20. travnja 1872. u Zagrebu.

Posjetite...

Obrazovanje

 

Naslovnica
STOP MOTION ANIMACIJA SA UČENICIMA 6. RAZREDA – PROJEKT
DINKO ŠIMIĆ MARIJA TOMAŠEVIĆ / datum: 6. 5. 2021. 10:49
Stop motion je tehnika animacije objekata ili osoba. U prijevodu stop motion znači zaustavljeni pokret, a odnosi se na način dobivanja prividno kontinuirane kretnje.

Stop motion se dobiva tako da se objekt pomiče od strane animatora, dok se svaki pomak snima fotoaparatom, kadar po kadar. Kako bi pokret, nastao ovom tehnikom, izgledao što realnije, pomaci između kadrova trebaju biti što manji. Objekti koje snimamo najčešće su lutke ili figure od plastelina koje je lako namještati u položaje koji su nam potrebni.


[OPŠIRNIJE]Reciklirane plastične boce
HELENA KUDRA / datum: 4. 5. 2021. 12:29

Recikliranje je izdvajanje materijala  iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Otpad se može ponovno iskoristiti ako se odvojeno sakuplja.

Jedan od oblika reciklaže je ponovna upotreba predmeta kojeg smo preoblikovali ili prenamijenili u drugu svrhu. 

Upravo to su od upotrijebljenih plastičnih boca učinili učenici 2.b razreda sa svojom učiteljicom Sanjom Kovarbašić Ferković.

Uz malo mašte i vi možete napraviti ovakve lijepe i jeftine posude za cvijeće.


[OPŠIRNIJE]Planinarskim stazama Samoborskog gorja
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 3. 5. 2021. 11:22

Članovi HPD „Strmac“ Nova Gradiška neprestano potiču mlađe, ali i starije osobe na toliko potrebno kretanje, te proširivanje znanja o snalaženju u prirodi s kojim sve više gubimo vezu. Tako se Planinarskoj školi pri HPD-u „Strmac“ mogu priključiti svi koji žele kvalitetno provesti dan na svježem zraku i oni koji žele upoznati svoju domovinu.

Osobito je pohvalno kad se u školu uključe i roditelji i djeca. Učenici OŠ Ljudevita Gaja Nadan Capan 6. b i Petar Petrić 8.c pohodili su s planinarskom školom Samoborsko gorje i Papuk. Svojim primjerom pokazali su vršnjacima kako provesti jedan dan u tjednu prepješačivši više desetaka kilometara. U vrijeme pandemije koja nas ograničava i prisiljava na višesatno sjedenje za računalom, ova aktivnost potiče zdrav način života.


[OPŠIRNIJE]Sigurno u prometu
HELENA KUDRA / datum: 3. 5. 2021. 07:06

30.travnja 2021. u Sibinju održano je natjecanje "Sigurno u prometu". Našu školu prestavljala je ekipa učenika: Anja Krizmanić, 6.a, Elena Brtan, 6.a, Ivan Strinavić, 5.b i Marko Pereglin, 5.c. Vodio ih je učitelj Franjo Barić. Natjecanje se sastojalo od pismenog dijela i vožnje na poligonu. Naša ekipa osvojila je 2. mjesto. Osim pehara osvojen je i novi bicikl. Čestitamo im na ostvarenom rezultatu!


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST UČITELJIMA I RODITELJIMA
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 30. 4. 2021. 11:38

Poštovani učitelji, dragi učenici predmetne nastave, odlukom župana, iz poznatih razloga, nastava on line za predmetnu nastavu nastavlja se do 14.5.2021. Zahvaljujem vam na suradnji i zalaganju, a svi koji namjeravate popraviti ocjene, odmah poduzimajte aktivnosti učenja koje će vas dovesti do boljih ocjena. Surađujte sa svojim učiteljima jer će vrijeme do kraja školske godine brzo proletjeti. Srdačno vas pozdravlja ravnateljica Blagica Pečnjak.


[OPŠIRNIJE]Ruksak (pun) kulture u našoj školi
DINKO ŠIMIĆ MARTINA PRPIĆ / datum: 30. 4. 2021. 08:46

Ruksak (pun) kulture je program potpore vrtićima, osnovnim i srednjim školama, te dio kulturne politike Vlade Republike Hrvatske. Program omogućuje pristup, razvijanje i senzibiliziranje djece i mladih za područje umjetnosti i kulture. Jučer je u našoj školi održana radionica „Nacrtaj mi priču“ u sklopu ovog programa. Uz poštivanje epidemioloških mjera, radionicu su održale Iva i Kaja s 4. B razredom. Učenici su poslušali tekst slikovnice „Cvjetić“ te poslije imali zadatak napraviti tlocrt grada. Imali su prilike naučiti čime se bave arhitekti, te projektirati zamišljeni grad. Voditeljice radionice pohvalile su 4. B razred za suradnju, kreativnost i lijepo ponašanje, te našim učenicima kao poklon ostavile ukrašeni (obojani) učenički ulaz. U nastavku pogledajte kako su se učenici zabavili na radionici, njihove radove i lijepo uređeni ulaz.


[OPŠIRNIJE]Pilot-projekt Biosigurnost i biozaštita
HELENA KUDRA / datum: 29. 4. 2021. 07:12

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti što je bio i glavni poticaj za pokretanje pilot-projekta Biosigurnost i biozaštita kako bi se u osnovne i srednje škole uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu.

Učenice 7.a razreda -Hana Mokricki, Lucija Prpić, Karla Švaić, Tara Sokić i Iva Medunić  sa mentoricom Majom Vukšić  izradile su plakat na temu-Zaštitna i oprema i njezina uloga u sklopu pilot-projekta Biosigurnost i biozaštita te su sudjelovale na Državnoj smotri učeničkih radova u okviru navedenog projekta u Osnovnoj školi Vijenac u Osijeku. Predstavljanje učeničkih radova odvijat će se on line na web stranici pilot-projekta te će biti nagrađena tri najuspješnija školska tima iz kategorije Osnovne škole. Sretno našim učenicima s njihovim radom!

Tekst i fotografija: učiteljica prirode i biologije Maja Vukšić


[OPŠIRNIJE]Međuškolski projekt OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška i OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 28. 4. 2021. 21:20

Zavičajni književnici

 

Učenici dviju novogradiških osnovnih škola 26. travnja 2021. započeli su realizaciju međuškolskog projekta „Zavičajni književnici“. Bila je to prilika da se učenici bolje upoznaju i podijele zajedničku ljubav prema čitanju. Za ovu školsku godinu učiteljice hrvatskoga jezika Natalija Golovrški i Marinela Banovčić odabrale su njima omiljenog zavičajnika Miru Gavrana i romane: Zaljubljen do ušiju, Svašta u mojoj glavi i Sretni dani. Ovim susretom obilježena je manifestacija „Noć knjige“, ali i nadolazeći rođendan M. Gavrana 3. svibnja.


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje i eTwinning projekt „Mi smo dio zemlje i ona je dio nas“
DINKO ŠIMIĆ KRISTINA STRINAVIĆ / datum: 26. 4. 2021. 18:49

5. a razred aktivno je sudjelovao u obilježavanju Dana planeta Zemlje. Osim sudjelovanja u školskim aktivnostima, sudjelovali su aktivnostima u eTwinning projektu „Mi smo dio zemlje i ona je dio nas“. Učenici su posadili brojne biljke o kojima se sada brinu, išli su u potragu za blagom, izradili su plakat na temu zaštite okoliša, riješili su kviz Dukata – Dukatići čuvaju prirodu i za to su dobili diplome (https://www.dukaticicuvajuprirodu.hr/).


[OPŠIRNIJE]Reciklaža staklenih boca
HELENA KUDRA / datum: 26. 4. 2021. 07:36

Učenici skupine Kreativni kutak sa svojom učiteljicom Jasminkom Roknić reciklirali su staklene boce. Stare staklenke su obojali i ukrasili te sada mogu u ponovnu uporabu kao ukrasni predmeti. Sviđa li vam se ova ideja?


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje
HELENA KUDRA / datum: 23. 4. 2021. 12:20

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje učenici i učitelji su obilježili na razne načine. Učenici 1.a i b radili su likovne radove, učenici 3.a i b i područnih škola plakate i likovne radove, učenici 5.a i b sadili su cvijeće i pomagali roditeljima u vrtu. Stariji učenici sudjelovali su u kvizovima, izrađivali prezentacije, snimali video klipove i pisali pjesme. Aktivnosti je bilo zaista puno i o njihovom provođenju prilažemo slike. Pogledajte ih!


[OPŠIRNIJE]Uz Dan planeta Zemlje 22. travnja
DINKO ŠIMIĆ / datum: 23. 4. 2021. 08:28

Koliko je važno osvijestiti budućim naraštajima ulogu pčela, ali i drugih oprašivača u svakodnevnom životu, govori činjenica da učenici osmog razreda osnovne škole znaju samo kako pčele proizvode med. Poznato im je i da med ima ljekovita svojstva. Zato je iznimno važno upoznati djecu s ovom zajednicom kukaca jer pčelari govore o kritičnoj točki njihova izumiranja u divljini kao i trovanja  i izumiranja pesticidima pčela medarica. Iako su učenici prije dvije godine pogledali vrijednu izložbu u Muzeju Nova Gradiška o pčelama, dosta su i zaboravili jer su u vrijeme pandemije izgubili onaj doticaj s prirodom koji inače imaju i u školi, ali i kod kuće. Odluka je bila jasna – potrebno je ponovo istražiti i naučiti ponešto o ovim vrijednim kukcima.


[OPŠIRNIJE]1.C UZ DAN PLANETA ZEMLJE
DINKO ŠIMIĆ MARINELA ANDRAŠIĆ / datum: 23. 4. 2021. 08:17

Povodom Dana planeta Zemlje učenici 1.c razreda bili su vrijedni te su izradili svoje male globuse na satu likovne kulture tehnikom kaširanja. Naučili su na koje sve načine možemo doprinijeti kao pojedinci očuvanju našeg planeta. Svoje poruke zabilježili su crtežima koje smo izložili na panou u razredu. Osim toga, vrijedno su sakupljali plastične boce te role od ubrusa i kartonske kutije kako bi od staroga napravili novo i time pokazali da se igre ne moraju uvijek kupovati nove, a k tome i čuvamo naš okoliš. Za igre u razredu izradili su čunjeve od plastičnih boca te postolje i obruče za igru gađanja od kutija, rola i kartonskih tanjurića. 


[OPŠIRNIJE]Zemlji na dar od dječjih ruku
TEREZIJA VIŠIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 23. 4. 2021. 08:09

Učenici 2.a razreda su Dan planeta Zemlje obilježili sadnjom cvijeća. Svaki učenik je posadio jedan cvijet ( rasadili školske namnožene ljubičice) u plastične (korištene) posudice. Zemlji na dar od dječjih ruku!


[OPŠIRNIJE]Noć knjige
DINKO ŠIMIĆ / datum: 22. 4. 2021. 15:14

Noć knjige obilježava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja), te Dana hrvatske knjige (22. travnja).
Tema Noći knjige 2021.: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE
Kako nam mogu knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto?  Koju bismo literaturu ponudili kao spas u današnjem vremenu? Zavirite u svoje kućne, školske, institucionalne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu!

 
 

[OPŠIRNIJE]Povodom Dana planeta Zemlje
KOSJENKA ČALUŠIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 22. 4. 2021. 09:08
Povodom Dana planeta Zemlje učenici 4. a razreda uredili su cvjetnjak i posadili cvijeće kako bi uljepšali prostor ispred škole .

[OPŠIRNIJE]Državni LiDraNo
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 22. 4. 2021. 08:52

Učenica Ema Posavčević iz 8. b razreda OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška  i njezina mentorica Marinela Banovčić sudjelovale su 20. travnja 2021. na Državnoj smotri LiDraNo preko zoom platforme. Rad kojim se Ema predstavila je samostalan novinarski rad u kategoriji intervju. 


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 4. 2021. 12:37

Prema odluci župana Brodsko-posavske županije od 15.4.2021. razredna nastava nastavlja pohađanje nastave po modelu A - u školi. Predmetna nastava ( 5.-8.razred) pohađa nastavu po modelu C, on line nastava ili nastava na daljinu. Odluka je donesena za razdoblje  od 19.4.2021. do 30.4.2021. Molim sve učenike da ozbiljno shvate svoje obveze i redovito ih izvršavaju, budući se bliži kraj školske godine. Isto tako molim roditelje za podršku kako bi naši učenici  što uspješnije završili ovu školsku godinu.


[OPŠIRNIJE]USPJEŠNI U SVIM NATJECANJIMA UNATOČ I USPRKOS KORONI
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 13. 4. 2021. 13:15

Korona nam je i ove školske godine uzela sportska natjecanja, ali su se zato naši učenici iskazali u većini ostalih natjecanja. Organizirali amo 10 školskih natjecanja na kojima je sudjelovalo 96 učenika. U svih 10 područja natjecanja bili smo pozvani na županijska natjecanja. Evo rezultata:


[OPŠIRNIJE]CroCOSI
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 13. 4. 2021. 13:04

Zanimljiv naslov iza kojeg se krije Europska inicijativa praćenja debljine u djece (COSI) koja je istraživala temu iz svog naslova, a u školskoj godini 2018./2019. po drugi put se istraživanje vršilo u Hrvatskoj, a naši učenici bili su dio toga istraživanja. Inicijativa je objavila rezultate istraživanja, a mi smo dobili zahvalu za sudjelovanje. Pogledajte neke zanimljive činjenice koje je donijelo istraživanje. 


[OPŠIRNIJE]Uskrsna gnijezda
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 12. 4. 2021. 07:46

Učenici malih odjela i njihova vjeroučiteljica Martina Tomašić obilježili su dolazak Uskrsa. U kreativnoj radionici osmislili su uskrsna gnijezda . Plastične čaše ukrasili su špagom u boji, a temperama obojili pisanice. Uz svaku pisanicu izradili su križ ovijen bijelom tkaninom koja predstavlja uskrsloga Krista. U gnijezdima se, osim trave, našao i poneki slatkiš. Konačan rezultat njihova rada pogledajte na fotografijama.


[OPŠIRNIJE]Županijsko Natjecanje u poznavanju hrvatskog jezika
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 8. 4. 2021. 20:45

Petra Bednaić 8. a i Ema Posavčević 8. b 10. ožujka 2021. predstavile  su OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška na županijskoj razini Natjecanja u poznavanju hrvatskoga jezika. Iako je domaćin natjecanja novogradiška Gimnazija, morali smo se prilagoditi novim uvjetima pa su natjecatelji testove znanja pisali u matičnim školama. Djevojke su pokazle izvrsno znanje jer su od ukupnih 90 bodova ostvarile 80 i 81 bod. U ukupnom poretku Petra Bednaić osvojila je 2. mjesto, a Ema Posavčević 3. mjesto u Brodsko-posavskoj županiji. Mentor je Marinela Banovčić. Čestitamo!


[OPŠIRNIJE]Županijsko Natjecanje iz engleskog jezika
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 8. 4. 2021. 15:45

24. ožujka 2021. održano je  županijsko Natjecanje iz engleskog jezika. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, učenici su se natjecali u svojim matičnim školama. Našu školu na županijskom natjecanju predstavljao je učenik 8.c razreda Matko Lazić pod vodstvom učiteljice Veronike Višić. Matko je postigao sjajna 72 boda i time ostvario 3. mjesto na županiji.

Čestitamo!


[OPŠIRNIJE]Potraga za uskrsnim jajima
MIRELA TOMIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 1. 4. 2021. 15:12

Povodom nadolazećih uskrsnih blagdana u petim razredima je na satu engleskog jezika održana tradicionalna potraga za uskrsnim jajima ( Easter egg hunt). Učenici su se natjecali u dva tima te su u školskom parku pretraživali grmlje, travu i stabla kako bi pronašli što više čokoladnih jaja koje je uskrsni zeko sakrio. Na kraju je proglašen uspješniji tim, a čokoladnim jajima su se svi ravnopravno počastili. 


[OPŠIRNIJE]Sretan Uskrs!
HELENA KUDRA / datum: 1. 4. 2021. 12:04

[OPŠIRNIJE]Kad bi drveće govorilo
DINKO ŠIMIĆ KRISTINA STRINAVIĆ / datum: 30. 3. 2021. 07:08

 

Vjerojatno se svi sjećate pjesmice Grigora Viteza „Kad bi drveće hodalo“:

 

Kad bi drveće hodalo,
šume bi se razilazile na sve strane.
Drveće bi hodalo,
a mahale njihove grane.

 


[OPŠIRNIJE]Odijeni ljubičasto i pruži podršku osobama s epilepsijom!
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 29. 3. 2021. 09:19

„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“  je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. ožujka na svim  kontinentima  i u više od stotinu zemalja svijeta  te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. 


[OPŠIRNIJE]Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja
DINKO ŠIMIĆ MATIJA ĐURASEK / datum: 29. 3. 2021. 09:12

„Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja“,  izreka je velikog fizičara, jednog od najvećih umova i najznačajnijih povijesnih ličnosti, Alberta Einsteina.

Većina ljudi pod pojmom kreativnosti podrazumijeva stvaranje nečeg novog, drugačijeg, otkrivanje dotad nepoznatog te rješavanje problema na neuobičajen način. Mnogi ljudi pretpostavljaju da je kreativnost talent s kojim se rađamo. Točno, kreativnost je nešto što nam je urođeno, ali poput ostalih stvari, ako je ne vježbamo, ona se smanjuje i nestaje. To je vještina koja se može i koju treba razvijati tijekom cijeloga života, a posebice u školskom kontekstu.  Biti kreativan i izražavati sebe je vjerojatno teže tijekom školskog sata jer je način poučavanja isti za sve. Međutim, ukoliko se u učionici nalazi kreativan i stručan nastavnik moguće je raditi na izgradnji izražavanja učenikovih želja, snova, planova, mišljenja, zaključaka.

 


[OPŠIRNIJE]3.b u ekotjednu
HELENA KUDRA / datum: 26. 3. 2021. 11:04

Mnoštvo aktivnosti bilo je ovaj tjedan u 3.b razredu. Učenici su sa svojom učiteljicom Đurđom Kaksa  odradili puno:  likovne radionice, literarne na satu hrvatskog jezika i plakati na satu prirode i društva. Naučili su o važnosti vode za život, koje su vode stajaćice, tekućice, pisali pjesme, slikali . Bilo je raznovrsno i poučno.


[OPŠIRNIJE]Ekotorbe
HELENA KUDRA / datum: 26. 3. 2021. 08:50

Učenici skupine kreativni kutak i njihova voditeljica Jasminka Roknić stalno ekološki razmišljaju. Sada su ukrasili ekotorbe proljetnim motivima. Zahvaljuju tati B. Kurjakoviću na izrađenom i otisnutom logu  Ekoškole.


[OPŠIRNIJE]"Što ti možeš učiniti za zaštitu okoliša?
DINKO ŠIMIĆ KRISTINA STRINAVIĆ / datum: 26. 3. 2021. 07:46

Učenici petih razreda obradili su ekološku temu „Be green!“ na satu 
engleskog jezika. Osvijestili su da mogu i sami pridonijeti zaštiti 
okoliša u svome svakodnevnom životu. Pročitajte i pokušajte slijediti 
savjete koje vam je dao učenik Ivan."
 


[OPŠIRNIJE]Ekotjedan u znaku Svjetskog dana voda
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 25. 3. 2021. 22:07

Učenice OŠ Ljudevita Gaja koje pohađaju izvannastavnu aktivnost Ekorukotvorine uz vodstvo vjeroučiteljice Martine Tomašić, razmišljajući i razgovarajući o važnosti vode u svakodnevnom životu,  izradile su kapljice vode reciklirajući čepove plastičnih boca.

Kako su izgledale faze izrade ovih veselih i neobičnih kapljica, možete pogledati na fotografijama.


[OPŠIRNIJE]Najljepše kućice za ptice
HELENA KUDRA / datum: 23. 3. 2021. 12:45

Učenici skupine Kreativni kutak ukrašavali su kućice za ptice. To je njihov doprinos ekotjednu. U tome ih je budnim okom pratila njihova voditeljica učiteljica Jasminka Roknić. Pogledajte njihove uratke, a koja je kućica najljepša odlučite sami!


[OPŠIRNIJE]Učenici 1. razreda uz Dan voda
HELENA KUDRA / datum: 23. 3. 2021. 09:17

Radionicu „Jedi i pij zdravo!“ realizirali su učenici prvih razreda pod vodstvom pedagoginje. Naučili su koja je hrana zdrava, koju treba jesti u malim količinama, a koja koju treba izbjegavati. Učili su to pomoću semafora hrane. Lijepili su sličice pojedinih namirnica na određenu boju semafora. Koliko hrane i u kojim količinama treba pojesti naučili su zanimljivom  igrom pokazivanja dlanova. Sad znaju da jednom obroku trebaju pojesti voća veličine stisnutog dlana, tj. šake, povrća koliko stane u dva dlana, mesa u jedan dlan, žitarica također u jedan dlan, dok masnoća i slatkiša veličine jednog prsta. Naučili su i zašto je tijelu potrebna voda, a i to da trebaju dnevno popiti 6 do 8 čaša vode. Uz tjelesnu aktivnost to su dobre smjernice za zdrav život. Ispitali su sami sebe vježbom „Čučni ili stoj!“ koliko vremena potroše na aktivnosti na zraku.   Završna aktivnost bila je izrada zajedničkog slapa koji simbolizira život i zajedništvo. Svaki učenik izradio je svoju kapljicu. Učenici kažu da im je bilo zabavno i poučno.


[OPŠIRNIJE]Cvjećari uz Dan voda
HELENA KUDRA / datum: 23. 3. 2021. 08:58

Cvjećari naše škole proučavali su biljke koje rastu u vodi i uz vodu. Na to ih je potaknula njihova voditeljica Đurđica Pavković u Svjetski dan voda. Uredili su pano putem kojeg možemo naučiti koje su to biljke ikako ih prepoznati. Pročitajte o lopoču, perunici, trsci i drugim biljkama.


[OPŠIRNIJE]Razredni akvariji 1.b i 4.c uz Dan voda
HELENA KUDRA / datum: 23. 3. 2021. 08:46

Svjetski dan voda u 1.b obilježili su radno. Vrijedne ruke prvašića izradile su razredni akvarij pod parolom " Šačica mora u našem razredu" te se upoznali sa značenjem voda za život biljaka, životinja i ljudi.

Učenici 4.c također su bili marljivi i izradili svoj akvarij te ponovili i proširili svoja znanja o vodama. 

Učiteljice Božica Turkalj i Melita Radosavljević


[OPŠIRNIJE]Tradicijska glazba na satu Glazbene kulture
DINKO ŠIMIĆ VERONIKA TERZIĆ / datum: 22. 3. 2021. 19:36

Učenici petih razreda upoznali su tradicijsku glazbu i pojedine folklorne regije Hrvatske: Dalmaciju, Istru i Kvarner i Slavoniju. Najviše su se obradovali Slavoniji jer u njoj žive i o njoj najviše znaju. Da bećarac nije lagan napjev, uvidjeli su i sami. Naime, dobili su zadatak osmisliti svoj bećarac ili istražiti i odabrati njima najljepši bećarac. Svaki učenik napisao je po jedan ili više bećaraca, a temu su odabrali sami. Našlo se tu bećaraca o Slavonija, o školi, Coroni, ali i drugim temama,  a mi smo izdvojili najzanimljivije. Evo plodova njihova istraživanja:


[OPŠIRNIJE]Nove sofe u našem holu
HELENA KUDRA / datum: 22. 3. 2021. 12:49

Učenici 8.c razreda Luka Sadžak, Mateo Grgić i Kristijano Gerguri bili su vrijedni i pomagali su u izradi namještaja za naš hol. Dvije nove sofe od paleta njihov su rezultat rada nastale u radionici koju je  vodio učitelj tehničke kulture Tihomir Kudra.Sofe su doprinos modelara u ekotjednu. Tko zna, možda dečki postanu majstori. U svakom slučaju, hvala im na trudu!


[OPŠIRNIJE]Kreativne radionice s rehabilitatoricom
HELENA KUDRA / datum: 22. 3. 2021. 12:11

Rehabilitatorica Martina Mikolčević je s učenicima izrađivala ukrasne predmete na ekotemu. Iskoristila je staru ambalažu . Reciklažom su nastali cvijeće, stabla i kukci u proljeće.


[OPŠIRNIJE]TREĆI RAZREDI SPREMNO ULAZE U EKOTJEDAN
DINKO ŠIMIĆ MATIJA ĐURASEK / datum: 22. 3. 2021. 09:20

Učenici 3.a i 3.b razreda aktivno su sudjelovali u ekoradionici uz vodstvo psihologinje.  Radionice su provedene posebno u svakom razredu, a sastojale su se od dva dijela: edukativni i kreativni. U edukativnom dijelu učenici su uz pomoć psihologinje ispunjavali radne listiće kako bi provjerili svoje „ekoznanje“, naučili nešto novo i razmislili na koje sve način mogu doprinijeti očuvanju okoliša. Naglasak je bio na recikliranju i višekratnoj uporabi predmeta kao ključnim procesima u smanjenju količine otpada. U kreativnom dijelu učenice su dobile zadatak oslikavanja platnenih vrećica s ekomotivima, a učenici su morali osmisliti ekoporuke koje su zapisivali na eko magnete napravljene od kartona, jute i drveta. Uz opuštenu atmosferu ovo su bili vrlo laki zadaci. Osim  samog oslikavanja torbi i ukrašavanja magneta, učenici su  naučili i o važnosti održivog načina života jer čak i platnene torbe prestaju biti ekološke ako se koriste u nerazumnim količinama. 

 


[OPŠIRNIJE]Za ljubav broj kromosoma nije važan
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 22. 3. 2021. 09:13

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u trisomiji 21. kromosoma.  Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu. Downov sindrom genetski je poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.


[OPŠIRNIJE]Glagoljica u Hrvata
HELENA KUDRA / datum: 19. 3. 2021. 10:56

Učenici osmih razred uče o važnosti glagoljice u bogoslužju. Glagoljiom su prepisivali dijelove Biblije, književna djela, župne matice, a u mnogim  dijelovima Hrvatske glagoljica je postala pismo za svakodnevnu uporabu. Poučeni i motivirani rado i odgovorno sudjeluju u praktičnom radu, kreativno izrađujući glinene ploče s napisanim geslom na glagoljici.


[OPŠIRNIJE]Dan očeva
DINKO ŠIMIĆ KRISTINA STRINAVIĆ / datum: 19. 3. 2021. 09:12

Danas je Dan očeva!

Svakom je djetetu važna uloga oca u životu i svakako se i sreća djeteta očitava u sigurnoj i stabilnoj očevoj ikoni. Mnogi su pjesnici ispjevali pjesme o očevima, a mnogo je i poznatih ljudi izjavilo rečenice i misli o očevima koji se godinama citiraju i u kojima se mnogi pronalaze.


[OPŠIRNIJE]Jezik društvenih mreža - Predavanje profesora Lobela Filipića s Instituta za hrvatski jezik
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 18. 3. 2021. 16:11

Svake godine u ožujku obilježavamo Mjesec hrvatskoga jezika. Osim na redovnoj nastavi, učenici su mogli saznati više o svom materinskom jeziku zahvaljujući Institutu za hrvatski jezik koji je ove godine organizirao on line predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola. Bilo je zanimljivo slušati profesora Lobela Filipića i odabrano predavanje koje je našim učenicima vrlo blisko jer je tema predavanja bilo Jezik društvenih mreža.

Na predavanju su sudjelovali 8. b i 6. c u dva termina 11. i 17. ožujka 2021. godine.

Hvala Institutu za hrvatski jezik, ova ideja je za svaku pohvalu.

 


[OPŠIRNIJE]Županijski Lidrano
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 18. 3. 2021. 16:07

16. ožujka 2021. godine održana je smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva Lidrano. OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška predstavila je učenica 8. b razreda Ema Posavčevčić samostalnim novinarskim radom, kategorija intervju. S obzirom na nove okolnosti susret učenika i mentora bio je preko aplikacije zoom. Stručno povjerenstvo pohvalilo je odabrane radove, a učenicima savjetovalo da i dalje istražuju i bave se novinarstvom.

 


[OPŠIRNIJE]Humanitarna akcija "Djeca djeci"
HELENA KUDRA / datum: 18. 3. 2021. 11:11

13.ožujka u župnom Caritasu BZBDM Nova Gradiška održala se humanitarna akcija "Djeca djeci". Sakupljala se hrana, slatkiši i higijenske potrepštine za pomoć korisnika župnog Caritasa. Akciju već godinama uspješno organizira naša vjeroučiteljica Đurđica Pavković, a učenici joj se rado odazivaju. Hvala na dobroti i suosjećajnosti!


[OPŠIRNIJE]e-Twinning projekt „StoryMe“
DINKO ŠIMIĆ KRISTINA STRINAVIĆ / datum: 16. 3. 2021. 08:40

Učenici 5.a (Luka, Tena H., Ana, Mia Lu., Ella i Ema) i 5.b (Iris, Nika, Mihaela, Dora i Maja) aktivni su u sudjelovanju u e-Twinning projektu StoryMe. Cilj je projekta prikazati učenicima načine i proces stvaranja priča. Ovim će projektom priče pričati koristeći alate 21. stoljeća. Učenici će surađivati s učenicima iz drugih škola u Hrvatskoj i Turskoj, poboljšati svoje komunikacijske kompetencije na engleskom jeziku i unaprijediti svoje vještine korištenja tehnologije i web 2.0 alata.


[OPŠIRNIJE]Upoznavanje s glazbalima
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 14. 3. 2021. 18:32

Učenici 1.c razreda OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška 12.ožujka 2021.  posjetili su glazbenu učionicu u kojoj su se upoznali s različitim udaraljkama. Učiteljica Veronika Terzić najprije im je objasnila kako se dobije zvuk na udaraljkama, prezentirala im svaki instrument, a zatim su učenici imali priliku i sami isprobati svirati na pojedinim udaraljkama. Učenici su se upoznali, i uz pridržavanje epidemioloških mjera,  iskušali u sviranju sljedećih instrumenata: triangla, štapića, malog bubnja, tamburina, činela, jaja, maracasa, metalofona, bongosa i djembe. Učenici su bili oduševljeni i priznali su da s nestrpljenjem čekaju sljedeći sat kada će moći opet svirati.


[OPŠIRNIJE]NATJECANJE WILLKOMEN
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 12. 3. 2021. 11:03

Već smo pisali kako su naši učenici sudjelovali na međunarodnom natjecanju u poznavanju stranih jezika Willkomen i kako su polučili odlične rezultate. Stoga su im poslane diplome, medalje,  pa čak i novčane nagrade. Ema Pranjić i Tina Narančić osvojile su prva mjesta, zlatne medalje i novčane nagrade od po 10 eura. Maja Šorak osvojila je drugo mjesto i srebrnu medalju, Leon Knežević, Jura Matijašević, Matko Lazić i Natalija Brtan osvojili su 3.mjesto i dobili brončanu medalju. Naši učenici natjecali su se u poznavanju engleskog i njemačkog jezika. Pogledajte fotografije dodjele nagrada. Svima od srca čestitamo!


[OPŠIRNIJE]PROMETNA UČILICA
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 12. 3. 2021. 10:54

Završilo je još jedno, dvanaesto po redu Državno natjecanje učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih propisa putem Prometne učilice. 

Učenici iz naše škole na ovogodišnjem Natjecanju ostvarili su vrlo vrijedne rezultate za sebe, svoj razred i svoju školu. Čestitamo svim učenicima koji su na bilo koji način sudjelovali na ovogodišnjem Natjecanju. Čestitamo i svim učiteljima, nastavnom i nenastavnom osoblju koje je na bilo koji način doprinijelo u provedbi ovogodišnjeg Natjecanja i pomoglo da učenici obnove postojeće znanje i nauče nešto novog kako bi što sigurnije sudjelovali u prometu. Posebne čestitke učeniku 2.a razreda, Bartolu Prpiću koji je bio najuspješniji od naših učenika i zavrijedio priznanje i majicu koji su mu uručeni.


[OPŠIRNIJE]Uspjeh naših učenika na Županijskom natjecanju mladih tehničara
HELENA KUDRA / datum: 7. 3. 2021. 19:16

5. ožujka 2021. u Vrpolju u skladu s epidemiološkim mjerama održano je 63. Županijsko natjecanje mladih tehničara Brodsko- posavske županije. Učenici naše škole u pratnji njihova mentora Tihomira Kudre ostvarili su izvrsne rezultate.

U kategoriji Elektrotehnika 8.razred učenik Petar Petrić osvojo je 1. mjesto i plasman na državno natjecanje.

Učenici 7.razreda sudjelovali su na natjecanju u različitim kategorijama. Učenik Leo Briški u kategoriji Obrada materijala osvojio je 2. mjesto. U kategoriji Automatika Lucija Prpić osvojila je također 2.mjesto. Učenica Tara Sokić u kategoriji Fotografija osvojila je 3. mjesto .

Čestitke učenicima i mentoru na postignutom uspjehu!


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje „Čitanjem do zvijezda“
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 5. 3. 2021. 11:38

Čitanje nije hrana, ali je poslastica!

Već treću godinu zaredom Osnovna škola Ljudevita Gaja sudjeluje na natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja svake godine odabere tri do četiri književna djela koja nisu na popisu obveznih djela za cjelovito čitanje, domaćih i stranih autora. Ove školske godine to su romani: Matilda, Miris knjige, Demon školske knjižnice i Svjetski dan knjige – najbolji u povijesti (dosad).


[OPŠIRNIJE]VJEŽBA EVAKUACIJE
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 4. 3. 2021. 21:09

U utorak, 2.3.2021., održali smo vježbu evakuacije u našoj školi. Početkom drugog polugodišta i razredna i predmetna nastava odradile su upoznavanje s ponašanjem prilikom prirodne katastrofe - potresa u ovom slučaju, a po preporuci HZJZ. Isto tako po preporuci MZO odlučili smo se na vježbu evakuacije prema postojećim planovima za školsku zgradu, a poštujući i sve epidemiološke mjere. Duže zvono simuliralo je trajanje potresa gdje su se učenici uglavnom sakrili pod klupe, a zatim je uslijedila evakuacija. Za manje od dvije minute svi učenici i zaposlenici  napustili su zgradu i odmakli se što dalje od nje. Nismo radili sabiranje na školskom igralištu, upravo zbog epidemioloških mjera. Svi su se složili da je vježba bila korisna.


[OPŠIRNIJE]Blagoslov škole
HELENA KUDRA / datum: 4. 3. 2021. 08:34

3. ožujka 2021. našu obnovljenu školu posjetio je novi župnik Mario Sanić. Zaželio je svim učenicima, učiteljima, ravnateljici i zaposlenicima sve najbolje u ovoj godini. Na sve je zazvao Božji blagoslov.


[OPŠIRNIJE]Kako je 3. b OŠ Ljudevita Gaja N. Gradiška čitao naglas?
DINKO ŠIMIĆ ĐURĐA KAKSA / datum: 26. 2. 2021. 14:05

Učenici 3. b razreda sa svojom učiteljicom Đurđom Kaksa uključili su se u Nacionalnu kampanju za poticanje čitanja naglas "Čitaj mi!" . Odlučili su se zbirku pripovjedaka „Sijač sreće“ Božidara  Prosenjaka.

Svaki učenik je odabrao jednu pripovijetku koju je pročitao ostalim učenicima u razredu. Ova aktivnost počela je na  Svjetski dan čitanja naglas 3. veljače i nastavljena je tijekom mjeseca.


[OPŠIRNIJE]Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja
HELENA KUDRA DINKO ŠIMIĆ / datum: 24. 2. 2021. 17:20

Svake godine zadnje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica ili Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je  u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci.


[OPŠIRNIJE]SLIKOVNICE I KNJIGE ZA CZPUZ „Kuća sretnih ciglica“
DINKO ŠIMIĆ MARINELA ANDRAŠIĆ / datum: 23. 2. 2021. 12:53

Čitanje i poticanje čitanja važno je u socijalnom, intelektualnom i emocionalnom razvoju djece, stoga se nastoji od najranije dobi djecu upoznati s blagodatima koje nam čitanje knjiga pruža.

Svake godine 14. veljače obilježava se Međunarodni dan darivanja knjigom, volonterski projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju knjigom kako bi se potaknulo djecu da više čitaju.


[OPŠIRNIJE]Bore i rasjedi, vulkani, potresi...
DINKO ŠIMIĆ Mladen Ivošević / datum: 19. 2. 2021. 19:59

Kao i svake godine,učenici 5.b i 5.d razreda su sudjelovali u izradi modela vulkana te crtanju skica bora i rasjeda,u čemu su bili i ovaj put vrlo maštoviti.U to se možemo uvjeriti uz ove fotografije kojima smo zabilježili njihov trenutak kreativnosti.


[OPŠIRNIJE]Slikovnice za Sisak, Glinu i Petrinju
HELENA KUDRA / datum: 18. 2. 2021. 11:09

Čitanje nas, kao i darivanje, oplemenjuje. Čini nas bogatijima za nove doživljaje, putovanja u stvarne i izmišljene svjetove. Kako bi duh  dobre knjige obradovao djecu potresom zahvaćenih područja, organizirali smo sakupljanje  slikovnica za njih. Na taj način pridružujemo se akciji Društva naša djeca Nova Gradiška koje se i ove godine pridružilo obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga (14. veljače) i nacionalnoj akciji darivanja slikovnica i knjiga Čitaj mi! pod geslom „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!“.

Hvala svim učenicima koji su odvojili svoju knjigu kako bi obradovali drugo dijete!

„Knjiga je dar koji možemo otvarati opet i opet“.


[OPŠIRNIJE]Kreativni kutak u Veneciji na karnevalu
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 2. 2021. 20:36

Mala karnevalska šala

Učiteljica Jasminka Roknić i njezini kreativci otputovali su na zamišljeno putovanje u Veneciju kako bi nam uljepšali pokladne dane. Naime, dizajnirali su prekrasne  maske, a nadahnuće pronašli u svjetski poznatim venecijanskim maskama. Nadamo se kako ćemo sljedeće godine uživati u pravom karnevalu uživo, a ne na daljinu!


[OPŠIRNIJE]Poklade su i ludi su dani…
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 2. 2021. 20:25

U galeriji fotografija učenici OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška pokazali su kako su obilježi pokladne dane. Učenici razredne nastave i njihovi učitelji i učiteljice povezali su pokladne dane s nastavom, oslikavali vesele i šarene maske, ali i proglasili najljepše i najšaljivije maske. Učenici predmetne nastave tematizirali su online nastavu pa su na nastavu došli u pidžamama, kućnim ogrtačima, obuli su šaljive papuče, donijeli jastučiće i dekice.


[OPŠIRNIJE]NAŠI HEP GENIJALCI U SIČICAMA
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 15. 2. 2021. 14:56

Roditelji  naših učenika u PŠ Sičice odlučili su jesenas sudjelovati na HEP-ovom natječaju za dodjelu računala školama. Napravili su sa svojom djecom video uradak  o potrebi za računalima u školi. Krajem prošle godine obradovala nas je vijest da je našoj PŠ Sičice HEP odlučio donirati 4 računala, zahvaljujući domišljatosti i spretnosti naših roditelja. Danas su ta računala i uručena učenicima, ali u matičnoj školi. Učenici su došli s roditeljima i učiteljicom, predstavnici HEP-a uručili su računala, a sve smo obilježili ovim lijepim fotografijama. Video uradak možete pogledati na web stranici http://genijalci.hep.hr/pobjednici.aspx


[OPŠIRNIJE]Budi moj Valentin, budi moja Valentina!
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 12. 2. 2021. 17:08

Kako obilježiti Valentinovo u školi bez ljubavne pošte, bez valentinovskog plesa za više razrede, bez školskog štanda i sitnica koje izrađuju vješte ruke zadrugara?

Nije lako, ali može se!

Viši razredi su s razrednicima ukrasili učionice, pisali ljubavne stihove, čitali ljubavne stihove najpoznatijih hrvatskih i stranih pjesnika, slušali i pjevali ljubavne pjesme, pisali aforizme, spajali najpoznatije filmske i književne ljubavne parove.

Učenici nižih razreda mogli su birati Valentina i Valentinu, izrađivali su kreativna licitarska srca, pisali stihove o ljubavi, darivali jedni druge, slikali i izrađivali razredne plakate.


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta!
DINKO ŠIMIĆ MARIJA TOMAŠEVIĆ / datum: 9. 2. 2021. 18:52

Svake veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije organizira Dan Sigurnijeg Interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.

Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.


[OPŠIRNIJE]Čitaj mi!
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 8. 2. 2021. 09:47

Obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas  i poticanja učenika na svakodnevno čitanje naglas

Nacionalna kampanja za poticanje čitanja  naglas nastoji svake godine 3. veljače ponuditi  djeci brojne aktivnosti kojima bi obilježili Svjetski dan čitanja naglas. Koliko je čitanje naglas važna vještina kojom treba ovladati, shvaćaju i učenici i učitelji naše škole pa su osmislili radionice na kojima bi se upravo raspravljalo o važnosti čitanja, osobito naglas.


[OPŠIRNIJE]SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS
Helena Kudra DINKO ŠIMIĆ / datum: 4. 2. 2021. 12:30

3.2.2021. obilježava  se SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS ovoj kampanji pridružili su se učenici 1.a i b razreda. Učenici uživaju čitajući, a izradili su i razrednu slikovnicu.


[OPŠIRNIJE]Kako se nositi sa strahom
HELENA KUDRA / datum: 2. 2. 2021. 09:09

Strah je osjećaj koji nas, uz mnoge druge prati kroz život.  Kako prevladati strah, koje su tehnike osnaživanja, sve je to zanimalo naše trećaše.


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 29. 1. 2021. 08:39

Prema odluci Stožera BPŽ  i preporukama HZJZ u ponedjeljak, 1.2.2021., počinjemo s nastavom po modelu A što znači da će svi učenici ići u školu na redovan način. Raspored i vrijeme rada, način ulaska u školu, ostaju isti kao u prvom polugodištu. Epidemiološke mjere također ostaju iste. Ulazimo na različite ulaze, učenici viših razreda obavezno nose maske. 

Učenici RAZREDNE NASTAVE neće više ulaziti s istočne strane iz parka, već će dolaziti na učenički ulaz, a ulaziti na vrata kraj dvorane, jedan po jedan razred.
Svi učenici trebaju imati papuče, školska kuhinja ide uobičajeno od ponedjeljka za sve učenike koji se hrane.

Donesena odluka o povratku učenika u školu i radu po modelu A (u školi) vrijedi od 1. veljače 2021. godine do 12. veljače 2021. godine.

 

[OPŠIRNIJE]BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 27. 1. 2021. 12:24


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST UČENICIMA PUTNICIMA
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 15. 1. 2021. 12:31

 

Dok traje nastava na daljinu za više razrede, autobus će voziti kako je prikazano u tablici.

OSNOVNA ŠKOLA LJUDEVITA GAJA NOVA GRADIŠKA 

RASPORED DOVOZA I ODVOZA UČENIKA PUTNIKA U  SIJEČNJU 2021. – RAZREDNA NASTAVA 

 

 

  

                                DOVOZ UČENIKA – JUTARNJA SMJENA  

  

AUTOBUS  

POLAZAK  

       MJESTO  

1.  

6:50  

Dolina, Sičice, Vrbje  

2.  

7:00  

 Mašić  

                    DOVOZ UČENIKA – POPODNEVNA SMJENA  

  

1.  

12:40  

Mašić  

                       ODVOZ UČENIKA - JUTARNJA SMJENA  

  

1.  

12:15  

Sičice, Vrbje, Dolina  

2.  

12:15  

Mašić  

                     ODVOZ UČENIKA – POPODNEVNA SMJENA  

  

1.  

16:20  

Mašić  


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST O POČETKU NASTAVE U DRUGOM POLUGODIŠTU ŠK.G. 2020./2021.
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 15. 1. 2021. 09:14

Dragi učenici, poštovani roditelji,

18.1.2021. počinje nastava u drugom polugodištu. Prema odluci ministra MZO, a koju je potvrdio Stožer BPŽ, učenici razredne nastave (od 1. do 4. razreda) nastavu će imati u školi ( po modelu A) kao i u prvom polugodištu. Prvi tjedan ujutro idu četvrti, prvi i treći razredi, dok drugi razredi idu popodne. Razredna nastava Malih odjela (učiteljica Ljuba Jakić) također će biti u školi i 18.1. započinju s jutarnjom smjenom. NEĆE SE ULAZITI IZ VRTA KAO DO SADA. ČETVRTI RAZREDI ULAZE NA NASTAVNIČKI ULAZ ( iz Gajeve ulice), PRVI I TREĆI RAZREDI ULAZE NA UČENIČKI ULAZ ( iz pravca dispanzera). POPODNEVNA SMJENA ULAZI NA UČENIČKI ULAZ.  Sve će se odvijati po epidemiološkim mjerama kao i do sada.
Nastava u područnim školama odvijat će se u školi kao i u prvom polugodištu.
Predmetna nastava (od 5. do 8. razreda) ići će na daljinu (po modelu C). Nastava će se pratiti na platformi Teams kao i proljetos. Sve informacije o radu učenicima će dati razrednici. Nastava će počinjati u 8 sati što znači da svaki učenik u to vrijeme treba biti na svom računalu u virtualnoj učionici.
Nadam se da ste se odmorili i da možemo krenuti dalje. Isto tako nadam se da ćemo što prije svi biti zajedno u školskoj zgradi.
Sve vas lijepo pozdravljam i želim zdravo i uspješno drugo polugodište.
 
                                            ravnateljica Blagica Pečnjak

[OPŠIRNIJE]Kad se mala srca slože
DINKO ŠIMIĆ / datum: 22. 12. 2020. 20:19

Učenici 1. b i 3.b razreda OŠ Ljudevita Gaja pokazali su u ovo vrijeme došašća kako i oni, iako mali, mogu učiniti velika djela. Sa svojom razrednicama i vjeroučiteljicom Esterom Crnjac Krabica poslali su božićnu čestitku i slatkiše djevojčici Luciji i dječaku Mihaelu koji žive u dječjem domu u Slavonskom Brodu. Učenici su naučili kako je lijepo činiti dobro!


[OPŠIRNIJE]„Čitanjem do zvijezda“
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 22. 12. 2020. 07:10

Rezultati školske razine Natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ za osnovne škole

Treću godinu zaredom učenici naše škole sudjeluju u Natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Ove godine tema natjecanja je „U svijetu knjiga“, a sudionici natjecanja trebali su pročitati četiri djela vrlo zanimljivih naslova: Matilda, Miris knjige, Demon školske knjižnice i Svjetski dan knjige – najbolji u povijesti (dosad).


[OPŠIRNIJE]ČESTITKA
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 18. 12. 2020. 13:41

Dragi učenici i roditelji, 

bliži se kraj jedne neobične i teške godine za sve nas. Opaka i nepredvidiva bolest zatvorila nas je u kuće, razboljela nas ili naše najmilije, oduzela ljude koje smo poznavali, oduzela nam slobodu življenja, uglavnom, okrenula nam svakodnevicu u svakom smislu. U svemu tome smo se još jače povezali kroz nastavu na daljinu, a vi ste se pokazali kao izvrsni suradnici. Ovo polugodište izgurali smo odlično, između ostalog, zahvaljujući vašoj suradnji, disciplini i poštivanju mjera. Stoga vam svima zahvaljujem, želim vam blagoslovljen Božić, a u novoj, 2021.godini, svima nam želim zdravlje i nove mogućnosti rješavanja problema kojeg svi dobro osjećamo. 
 
S poštovanjem, vaša ravnateljica Blagica Pečnjak

[OPŠIRNIJE]Za pomoć djeci iz Lipika
HELENA KUDRA / datum: 17. 12. 2020. 07:46

Prosinac je mjesec  humanitarnih akcija. Učenici naše škole odlučili su se pridružiti akciji sakupljanja pomoći za nezbrinutu djecu iz Lipika. Pokretačica akcije je naša bivša učenica,  sada poduzetnica Ivana Žulj Terzić. Učenici su pokazali svoje veliko srce.i  rado se  odazvali na ovu akciju  sakupivši slatkiše, sredstva za osobnu higijenu,  obuću i odjeću u nadi da će razveseliti nekoga tko nema svoju obitelj i na taj način im uljepšati blagdane. Akciji su se pridružili učenici Područnih škola Dolina i Vrbje kao i učenici odjela po posebnom programu 3.i 4.razred.  Veliko hvala svima!


[OPŠIRNIJE]Božićno darivanje prijatelja iz OŠ „Mato Lovrak“ prijateljima u malim odjelima
LJUBA JAKIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 12. 2020. 20:24

Treću godinu za redom, održava se suradnja  vjeroučiteljice  Andrijane Petrović iz OŠ „Mato Lovrak“ i naše vjeroučiteljice Martinom Tomašić . U okviru te suradnje učenici učiteljice Andrijane posjete učenike malih odjela  prigodom Božića, uz izvedbu  predstave i darivanje.


[OPŠIRNIJE]Priča o Lusi
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 12. 2020. 20:19

Nedavno je naša škola sudjelovala u akciji pomoći mladoj udruzi Novogradiške njuške. Ovom prilikom želim pohvaliti učenike koji su donijeli hranu i poslastice za napuštene njuškice. U razgovoru s učenicima o radu navedene udruge saznali smo kako bi bilo lijepo pojedinim životinjama pomoći privremenim ili stalnim udomljavanjem.

 


[OPŠIRNIJE]Naši kreativci
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 12. 2020. 20:10

Ni u ovim teškim vremenima INA Kreativni kutak OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška  ne odustaje od kreativnosti. Njihove uratke imali smo prilike vidjeti, ali i kupiti na svakom školskom sajmu. Usprkos novonastaloj situaciji oni stvaraju, a ovo polugodište posvetili su izradi popularnih gnomova od starih tkanina, starih jastuka i vune. Voditeljica kreativaca je učiteljica Jasminka Roknić.


[OPŠIRNIJE]Škola u blagdanskom ruhu
HELENA KUDRA / datum: 16. 12. 2020. 12:29

Brojni su ukrasi koji doprinose blagdanskom ozračju u našoj školi. Samanta Jakovljević iz 5.c napravila je najveću snježnu pahulju i pokazala svoju kreativnost i trud. Pogledajte i druge kreativne uratke učenika na kolažima s fotografijama!


[OPŠIRNIJE]Natječaj za maskotu Parka Znanosti članak
DINKO ŠIMIĆ DOROTEA BAGARIĆ / datum: 15. 12. 2020. 19:20

Naši učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja su se natjecali za likovni natječaj za najbolju maskotu Parka Znanosti. To su Ana Adžić, Dino Kulundžić, Dora Pereglin, Elena Vujnović, Ema Grgić, Jan Petrić, Leon Blažević, Maja Šorak, Mihaela Pandža, Petra Petanić, Samanta Jakovljević, Tena Blazina i Žana Aleksić. Učenički radovi maskota su razveselili Park Znanosti koji im je u znak zahvalnosti poslao Zahvalnice za sudjelovanje. Izbor za najbolji likovni rad maskote Parka Znanosti je u siječnju 2021. tako da se nadamo najboljem. Bravo, učenici!


[OPŠIRNIJE]Ovih blagdana oživimo tradiciju dobrih želja!
DINKO ŠIMIĆ MARINELA ANDRAŠIĆ / datum: 15. 12. 2020. 19:05

Božićne čestitke vrijedan su dio hrvatske kulturne baštine. Već su sredinom 19. stoljeća pisane čestitke s raznovrsnim motivima zamijenile čestitanje božićnih i novogodišnjih blagdana u obliku usmene (pjevane ili govorne) poruke.


[OPŠIRNIJE]Za sigurnost prvaša
HELENA KUDRA / datum: 15. 12. 2020. 09:56

Djelatnik policije g.Vlaović donio je reflektirajuće prsluke za učenike 1. razreda kako bi se sigurno kretali na putu od kuće do škole. Učenici se zahvaljuju pozdravom! Hvala!

 


[OPŠIRNIJE]Mnoštvo aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti
HELENA KUDRA / datum: 14. 12. 2020. 08:08

Unatoč zahtjevnim uvjetima rada u našoj školi realizirane su brojne aktivnosti. Sav rad prilagođen je novonastaloj situaciji i pravilima rada, što je značilo prilagodbu metoda i aktivnosti individualnom radu svakog učenika.

Mjesec borbe protiv ovisnosti otvoren je postavljanjem panoa u holu škole s porukama petaša ovisnicima. Neke od njih su: Ne budite ovisni! Vi možete bez ovisnosti!, Alkohol i cigarete negativno utječu na vaš život!, Ovisnost je loša!, Čuvajte zdravlje!, Ovisnost ne treba biti važna stvar ljudima!


[OPŠIRNIJE]Ovisnost o internetu i nasilje putem interneta- aktivnosti sedmaša
HELENA KUDRA / datum: 9. 12. 2020. 10:39

Stvara li uporaba digitalnih tehnologija ovisnost i ima li elektroničkog nasilja  ovogodišnja je tema kojom su se bavili učenici sedmih razreda na  nekoliko satova razrednika. Kako bismo dobili sliku o pojavi nasilja na internetu provedena je anketa na koju su učenici dali svoje odgovore u digitalnom alatu Forms. Odgovorilo je 36 učenika 7.ab razreda. Slijede najzanimljiviji  odgovori:


[OPŠIRNIJE]POSLJEDNJI ZBOGOM NAŠEM ŽUPNIKU
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 7. 12. 2020. 13:32

Sve nas je pogodila vijest o smrti našega župnika, velečasnoga Branka Gelemanovića. Bio je omiljen među našim učenicima i zaposlenicima, pravi čovjek i pravi župnik, pun razumijevanja i tolerancije. Dragi župniče, neka Vam je pokoj vječni i neka Vam svijetli svjetlost vječna, a mi se od Vas opraštamo zajedničkom fotografijom s jednog od blagoslova škole.


[OPŠIRNIJE]Za site i sretne njuškice
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 7. 12. 2020. 13:23

Pomaganje ispunjava srca i čini čovjeka plemenitijom i bogatijom osobom. Složili bi se s ovom rečenicom svi učenici OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška koji su cijeli mjesec studeni prikupljali i u školu donosili hranu za mace i pse o kojima skrbi udruga Novogradiške njuške. Akciju su pokrenuli učenici 8. b razreda, a onda se rodila ideja da ju prošire na cijelu školu. Djeca su se rado odazvala i uskoro se jedna velika kutija hrane umnožila u četiri. Donijeli su i stare pokrivače. U petak 5. prosinca u školu je došao predsjednik udruge gospodin Saša Stojić i preuzeo sakupljeno. Drago nam je da i mi možemo pomoći , barem dijelom, najčešće odbačenim životinjama koje zahvaljujuću udruzi imaju novu priliku živjeti sretno i voljeno!


[OPŠIRNIJE]Dođi sv. Nikola!
LJUBA JAKIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 5. 12. 2020. 10:57

Više od 25 godina, uoči najdražeg dječjeg  svetca sv. Nikole, Crveni križ Nova Gradiška i Mladež Gimnazije posjete i daruju učenike odjela po posebnom programu.

U petak 4. prosinca 2020. učenici su sa svojim učiteljicama pripremili prigodan program, pjevali su i  recitirali.  Zbog epidemiološke situacije sveti Nikola nije došao u našu školu, ali su stigli darovi i razveselili dječja srca. Učiteljice zahvaljuju Crvenom križu Nova Gradiška jer nisu zaboravili djecu odjela po posebnom programu.


[OPŠIRNIJE]Došašće-priprema za Božić
Helena Kudra DINKO ŠIMIĆ / datum: 3. 12. 2020. 10:02

Učenici 7.a sa vjeroučiteljicom Đurđicom Pavković vrijedno su izrađivali adventske vjenčiće na satu vjeronauka. Podsjetili su se svih svetaca i običaja koji se slave uoči Božića. Izradu vjenčića pratile su Božićne pjesme. Fotografije pokazuju dio atmosfere.

 

[OPŠIRNIJE]Mjesec borbe protiv ovisnosti
DINKO ŠIMIĆ MARIJA TOMAŠEVIĆ / datum: 3. 12. 2020. 09:50
U Republici Hrvatskoj se Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Učenici 6.c razreda naše škole također su ga obilježili. Pod vodstvom nastavnice matematike i informatike Marije Benić izradili su stripove koristeći razne online alate za izradu stripova. Pogledajte i pročitajte njihove radove.

[OPŠIRNIJE]Osmo međunarodno natjecanje iz stranih jezika Willkommen
DINKO ŠIMIĆ KRISTINA STRINAVIĆ / datum: 2. 12. 2020. 07:14

Dana 21. studenog, učenici naše škole sudjelovali su na Osmom međunarodnom natjecanju iz stranih jezika Willkommen. Natjecanje se još održava u Republici Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Mađarskoj i Vijetnamu. Zbog trenutne epidemiološke situacije, natjecanje je održano online. Test se sastojao od 3 djela. Prvo je poznavanje jezika, drugo - razumijevanje teksta čitanjem i posljednje - sastav koji se ocjenjuje u slučaju da dva i više učenika imaju isti broj bodova i eliminacijskog je karaktera.


[OPŠIRNIJE]Lucijino zlato i platina
HELENA KUDRA DINKO ŠIMIĆ / datum: 1. 12. 2020. 11:19

INOVA-MLADI je tradicionalna izložba inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola i studenata s gostima iz svih dijelova RH i inozemstva. U tijeku 20 godina održavanja, INOVA-MLADI je postala najveća izložba mladih inovatora u ovom dijelu Europe.

07.studenoga 2020., usprkos teške epidemiološke situacije i svih nedaća koje su ove godine zadesile Zagreb, održana je u Narodnom Sveučilištu Dubrava-Kulturnom centru, 20. jubilarno izdanje INOVE-MLADI!


[OPŠIRNIJE]27. Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje
DINKO ŠIMIĆ IVANA MEGLAJEC / datum: 30. 11. 2020. 21:42

Unatoč novim situacijama s kojima se svakodnevno učimo živjeti, Cerničani su i ove godine obilježili 27. Susrete malih pjesnika Slavonije i Baranje. Na ovogodišnji su natječaj pristigle sedamdeset četiri pjesme iz dvadeset i pet škola. Od toga je četrdeset najboljih uvršteno u zbornik „Zvjezdani šapat stihova“ koji je ove godine posvećen dobro nam poznatom pjesniku Dobriši Cesariću. Kao i do sada, naša je škola sudjelovala na natječaju. Ove godine predstavnici su nam bili učenici 7.b razred. Hana Karaturović napisala je pjesmu Moja majka, a Vito De Villa pjesmu Mojoj majci. Učenici su sudjelovali na natječaju pod vodstvom svoje mentorice, učiteljice Ivane Meglajec.


[OPŠIRNIJE]Akcija djeca Hrvatske za djecu Klaićeve bolnice - Zaželim ti osmijeh
DINKO ŠIMIĆ MARTINA MIKOLČEVIĆ / datum: 27. 11. 2020. 14:14

Učenici 1. c razreda s rehabilitatoricom Martinom Mikolčević pridružili su se akciji ZaŽelim ti osmjeh za djecu Klaićeve bolnice. Svojim radovima razveselit će svoje vršnjake koji ove blagdane neće moći provesti sa svojim obiteljima. Učenici će s roditeljima radove poslati mailom. Radovi će biti izloženi na izložbi u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Želja organizatora je malim pacijentima darovati lijepe poruke i crteže,  nešto čime će pokazati da mislimo na njih, da im želimo brzo ozdravljenje te da i oni osjete blagdansku čaroliju i toplinu adventa.

Svi koji se uključe dobit će povratno e-mailom posebnu zahvalnicu i besplatne ulaznice za posjet muzeju Grada Zagreba, naravno, u pratnji roditelja.


[OPŠIRNIJE]Sudjelovali smo na 6. Letu s Gavranom
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 26. 11. 2020. 07:07

Mjesec studeni u našem gradu rezerviran je za druženje s našim najdražim zavičajnikom Mirom Gavranom, a u sklopu manifestacije Let s Gavranom. Od 23. do 24. studenog 2020. obilježen je 6. po redu u sasvim novim okolnostima izazvanim pandemijom pa je manifestacija preseljena u virtualne vode. 


[OPŠIRNIJE]USPJEH UČENIKA ODJELA PO POSEBNOM PROGRAMU NA 2. LITERARNO-LIKOVNOM NATJEČAJU „VELIMIR ĐEREK SOKOL“ – SRCE ZA HRVATSKU
DINKO ŠIMIĆ MARTINA MIKOLČEVIĆ / datum: 25. 11. 2020. 12:09

Učenici Odjela po posebnom programu sudjelovali su na 2. literarno-likovnom natječaju „Velimir Čerek Sokol“ – Srce za hrvatsku. Svojim literarnim i likovnim radovima pokazali su kreativnost, znanje i ljubav prema domovini. Čestitamo svim učenicima i njihovom mentorima na uloženom trudu, a posebno čestitamo našem Antoniu Šašiću učeniku 8. razreda i njegovoj mentorici Sanji Vujović-Matovina na osvojenom prvom mjestu u kategoriji literarni radovi. Povjerenstvo također posebno pohvaljuje i Laru Burazović učenicu 5. razreda, mentorica Đurđica Kumić Cindrić u kategoriji likovni radovi.

 


[OPŠIRNIJE]Poziv svim učenicima!
FRANJO BARIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 23. 11. 2020. 13:32

Uključite se i sudjelujte u natjecanju o poznavanju prometnih propisa koje je počelo 16. studenog i traje do 31. prosinca. Za najbolje su predviđene poticajne nagrade.


[OPŠIRNIJE]Što je ekosustav?
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 19. 11. 2020. 14:45

Učenici 6. b razreda OŠ Ljudevita Gaja prošli su tjedan imali vrlo zanimljiv zadatak iz Prirode. Učiteljica Maja Vukšić zadala im je da naprave model jednog ekosustava. Dobili su upute kako odraditi zadatak, uslijedilo je istraživanje, odabir ekosustava (šuma, potok, pustinja, pašnjak, more…) i prikupljanje potrebnog materijala za izradu. Neki su odlučili napraviti virtualni  sustav pomoću aplikacije 3D bojenje. Nastali su vrlo zorni i poučni ekosustavi. Učenici su ih predstavili i objasnili. Koliko su truda uložili, uvjerite se i sami.

 


[OPŠIRNIJE]Stoji grad – Vukovar!
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 17. 11. 2020. 14:21

U srcima, u mislima, u molitvama…

Kiša na staklima, prohladna i vjetrovita jutra, studene magle prizivaju sjećanja na jesen 1991. godine.

Ne želim dopustiti ratnim uspomenama da me obuzmu, ali jače su. Dovoljna je jedna fotografija ili reportaža, svjedočanstvo ljudi o ratnim stradanjima i Priča o gradu  Siniše Glavaševića, i sve je tu – bol gorčina i nevjerica.

Vukovar je danas prekrasan, slobodan grad, simbol patnje i praštanja. Neka nam svima bude u srcima i mislima, a svaka zapaljena svijeća molitva poginulima.

 


[OPŠIRNIJE]VET WEEK - EUROPSKI TJEDAN STRUKOVNIH VJEŠTINA U ELEKTROTEHNIČKOJ I EKONOMSKOJ ŠKOLI NOVA GRADIŠKA
HELENA KUDRA / datum: 13. 11. 2020. 11:15

Europski tjedan strukovnih vještina je inicijativa koju je stvorila Europska komisija u studenom 2016. Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška prepoznala je tu inicijativu kao priliku za promociju zanimanja, projekata, uspjeha, zanimljivosti koje u školi provodimo. U protekle četiri godine u obilježavanje VET WEEK uključili su i učenike 8. razreda osnovnih gradskih i prigradskih  škola. Ove godine obilježava se 5. Tjedan strukovnih vještina s temom VET for Green and Digital Transitions. Ove godine također uključujemo učenike osnovnih škola, ali uz prilagodbu uvjetovanu epidemijom covid-19. Učenici Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška pripremili su prezentaciju i kratak film o zanimanjima njihove škole te o VET week-u. Navedeno možete pogledati na njihovoj web stranici http://ss-elektrotehnickaiekonomska-ngradiska.skole.hr/?news_id=8486#mod_news


[OPŠIRNIJE]Lucija Prpić nastavlja svoje uspjehe
Helena Kudra DINKO ŠIMIĆ / datum: 10. 11. 2020. 12:57

Lucija Prpić i njezin mentor Tihomir Kudra su neumorni. Ovaj puta nastupili su na izložbi INOVA MLADI u Zagrebu 7. studenoga. Izložba se održavala u Narodnom sveučilištu u Dubravi.

Osim plastenika za uzgoj jagoda, Lucija je izložila uradak sa državnog natjecanja Mladih tehničara na kojem je osvojila 5. mjesto. To je Londonski Tower Bridge upravljan micro bitovima.

Za ovaj nastup priznanje su dobili škola, mentor i Lucija, kao i medalju za hrabrost.


[OPŠIRNIJE]Međunarodno matematičko natjecanje „ Klokan bez granica“
DINKO ŠIMIĆ MAGDALENA BORIĆ / datum: 10. 11. 2020. 12:47

Dana 17.9.2020. u prostorijama naše škole održano je Međunarodno matematičko natjecanje učenika „Klokan bez granica“ pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičko društva. U Hrvatskoj je natjecanje održano u 366 osnovnih škola i 35 srednjih škola, a učenici su se natjecali podijeljeni u 6 kategorija. U našoj školi natjecalo se je 47 učenika u sljedećim kategorijama:


[OPŠIRNIJE]Upoznajte Matka!
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 9. 11. 2020. 07:09

Ulazimo u zadnji tjedan Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine obilježava sasvim drugačije. Kako nema radionica i okupljanja u školskim i gradskim knjižnicama, aktivnosti su svedene na pojedinačne prema strogim epidemiološkim mjerama. No ni navedene mjere ne sprječavaju neke učenike da budu kreativni i  podijele s nama svoje ideje. Matko Lazić je učenik 8. c razreda i piše, ni manje, ni više, roman na engleskom jeziku. Upoznajte Matka Lazića iz 8.c razreda OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška. Intervju je pripremila njegova učiteljica engleskog jezika Veronika Višić.


[OPŠIRNIJE]eTwining projekt - Teenagers and schools around the world
DINKO ŠIMIĆ KRISTINA STRINAVIĆ / datum: 5. 11. 2020. 10:39

Ove nastavne godine učiteljica engleskoga jezika Kristina Strinavić i učenici 5.b razreda N.D.M., M.M., M.Ć., I.B., M.Š. i N.D. uključili su se u eTwinning projekt „Teenagers and schools around the world“. Projekt je usklađen s kurikulumom nastavnoga predmeta engleskoga jezika i MPT. Aktivnosti se provode za vrijeme redovne nastave engleskoga jezika i online.


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST RODITELJIMA U SVEZI COVID-19
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 3. 11. 2020. 11:44

Poštovani roditelji, sukladno preporukama HZJZ, ponovit ću upute koje su bile objavljene prije početka školske godine.

Ako dijete, ili bilo tko od ukućana, ima simptome bolesti COVID 19 ( glavobolja, proljev, povraćanje, temperatura, šmrkavica itd.), nemojte ga slati u školu. Ništa se neće dogoditi loše, a dijete može prenijeti zarazu i napraviti puno veću štetu od izostanka s nastave.
 Ako je netko od ukućana pozitivan na COVID 19, nikako ne šaljite dijete u školu. 
Mjerite temperaturu djetetu redovito prije škole.
 Pobrinite se da ponese masku sa sobom. 
Izbjegavajte veća obiteljska ili druga okupljanja na kojima biste se vi i djeca mogli zaraziti.
 
Poštovani roditelji, morala sam vam ponovo naglasiti ova pravila jer su veoma jednostavna, a mogu nas zaštiti. Ostanite odgovorni i zdravi.
                                                   ravnateljica Blagica Pečnjak

[OPŠIRNIJE]Kako su snašli naši prvašići?
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 29. 10. 2020. 15:13

Prošlo je gotovo dva mjeseca kako je započela nova i najneizvjesnija nastavna i školska godina 2020./2021. Pomalo zaboravljamo kako je izgledala rutina prošle nastavne godine jer smo se potpuno navikli na novonastalu situaciju. Najteže je bilo učenicima prvih razreda jer su se našli u novom okruženju. Prvi dan nastave je iza njih pa ih je novinarka Lucija Špehar posjetila u njihovim učionicama i pitala kako su se snašli u školi, što im se najviše sviđa, je li teško biti učenik?


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 29. 10. 2020. 09:52

Nakon blagdana Svih svetih 2. i 3. 11. 2020. dani  su odmora za učenike tako da nema nastave, a u školi se ponovo vidimo 4.11.2020., u srijedu. U školskom kalendaru je MZO ove godine napravilo neke promjene glede odmora za učenike. Prilažemo školski kalendar da roditelji mogu planirati, ako je ove godine moguće išta planirati.


[OPŠIRNIJE]MJESEC HRVATSKE KNJIGE I DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA
DINKO ŠIMIĆ MARINELA ANDRAŠIĆ / datum: 29. 10. 2020. 09:45

Mjesec hrvatske knjige ove godine obilježava se pod motom „Razlistaj se“, a manifestacija je posvećena planeti Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


[OPŠIRNIJE]PODRŠKA RODITELJIMA UČENIKA U SAMOIZOLACIJI – 5.c RAZRED
BLAGICA PEČNJAK DINKO ŠIMIĆ / datum: 27. 10. 2020. 12:51

Poštovani roditelji,

S obzirom na to da je Vaše dijete bilo izloženo infekciji virukom SARS-CoV-2 tijekom boravka u školi, šaljemo Vam ovu obavijesti i u nastavku uvodnog teksta dostavljamo informacije o načinu širenja virusa i samoizolaciji.

S obzirom na to da su učenici bili  u zajedničkoj prostoriji sa zaraženom osobom učenici trebaju biti u samoizolaciji. 

Mjera samoizolacije izriče se samo onoj osobi koja je osobno bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, a ne i ukućanima osoba koje su bile u bliskom kontaktu s bolesnikom. U tom se slučaju osobe koje žive u kućanstvu s osobom u samoizolaciji, ponašaju „uobičajeno“, odnosno one nisu u samoizolaciji i na njih se mjere ne primjenjuju. To znači da braća i sestre mogu slobodno ići u vrtić, školu, a Vi roditelji na posao. 

Kao i osoba u samoizolaciji, ostali ukućani također trebaju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte tako da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene.

Ako učenik u samoizolaciji razvije znakove bolesti, javlja se svom izabranom liječniku koji ga šalje na testiranje te u slučaju da bude pozitivna, sve osobe koje žive s tom osobom podliježu samoizolaciji.

Djeca koja su bila na nastavi dana 23.10.2020. mogu se vratiti u školu 4.11.2020.  ako ne razviju simptome bolesti. Ako se pojave simptomi bolesti u vijeme samoizolacije, obavezno kontaktirajte izabranog liječnika.


[OPŠIRNIJE]Europski tjedan programiranja
DINKO ŠIMIĆ KRISTINA STRINAVIĆ / datum: 27. 10. 2020. 06:50

Učenici 5.a razreda na satu engleskoga jezika obilježili su Europski tjedan programiranja. Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost, a održavao se od 10. do 25. listopada ove godine.


[OPŠIRNIJE]Erasmus projekt “Učiti kako učiti”
MIRELA TOMIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 23. 10. 2020. 07:34

U sklopu Erasmus projekta “Učiti kako učiti” u kojem naša škola sudjeluje sa školama iz Wroclawa u Poljskoj I Atene u Grčkoj, profesorica engleskoga jezika, Mirela Tomić, provela je pet dana na mobilnosti nastavnika u Ateni u Grčkoj od 27.9. do 1.10.2020. Na sastanku je bila prisutna i nastavnica iz partnerske škole u Poljskoj, Joanna Kalinowska, te nastavnici domaćini iz Grčke škole pod koordinacijom Dore Olympiou.


[OPŠIRNIJE]Obilježili smo Svjetski dan kravate
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 19. 10. 2020. 19:09

18. listopada dan je kad i kravata, kao odjevni dodatak, ima svoj dan. Svake godine učenici i učitelji u našoj školi nošenjem kravate obilježe Svjetski dan kravate. Tako je bilo i danas… Neke su kravate bile prave kravate, a neke su bile unikatne, oslikane i papirnate. Na ovaj način prisjećamo se važnosti kravate, kao prepoznatljivog odjevnog predmeta, koja se izravno povezuje s Hrvatima, a to znači i s našom zemljom.


[OPŠIRNIJE]Lucija Prpić na Međunarodnoj izložbi inovatora
HELENA KUDRA DINKO ŠIMIĆ / datum: 19. 10. 2020. 07:23

Od 15. do 17. listopada 2020.naša učenica Lucija Prpić u pratnji mentora Tihomira Kudre nastupila je na Međunarodnoj izložbi inovatora ARCA 2020. Izložba je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti  i obrazovanja, te  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Lucija je predstavila svoj rad: Microbitovima upravljan model plastenika za uzgoj jagoda. U velikoj konkurenciji od preko 500 izložaka inovacija iz brojnih zemalja, Lucija je u kategoriji mladih inovatora osvojila srebrnu medalju. Bravo, Lucija!


[OPŠIRNIJE]Bread day
HELENA KUDRA DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 10. 2020. 19:13

U sklopu nastave engleskog jezika učenici 6. b razreda obilježili su ''Bread day'' - Dan kruha i dan zahvalnosti za plodove zemlj izrađujući ''Pastry Recipes''. Učenici su istraživali i zapisivali recepte slastica iz raznih europskih zemalja, pa prilažem poveznice na neke od njihovih radova.
 


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i Mali odjeli
DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 10. 2020. 19:05

Učenici odjela po posebnom programu napravili su svoje male razredne svečanosti obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje malom izložbom radova i krušnih proizvoda koje su izradili u svojim obiteljima. Hvala im. Zavirite u njihovu knjigu recepata !


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
HELENA KUDRA DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 10. 2020. 18:24

Ove godine smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili razrednim svečanostima. Na stolovima se našlo raznih proizvoda: kruha, kiflica, pogačica, prutića, muffina, kolačića, krafnica…Mirisalo je prekrasno! Osim krušnih proizvoda bilo je i raznih plodova jeseni.Na lijepim panoima koje su izradili učenici i učitelji mogli smo pročitati kako nastaje kruh, od zrna do pogače, ali i pokoji  recept za starinske kolače.  Izrađivane su kiflice , pereci i pletenice od glinamola, a nastali su i prekrasni crteži. Hvala učenicima, roditeljima i svima ostalima koji su se potrudili doprinijeti ovom danu!


[OPŠIRNIJE]Dok jedni uživaju u izobilju, drugi pojedu samo jedan obrok dnevno
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 16. 10. 2020. 07:02

Nažalost, ružna je to činjenica koji su pokušali promijeniti mnogi dobročinitelji ovog svijeta. Svakako u toj priči treba spomenuti Majku Terezu i još nekolicinu pojedinaca koji su okupljeni oko svjetskih organizacija, pokušali ublažiti tamnu sliku svijeta i nahraniti gladnu djecu.


[OPŠIRNIJE]Održano Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika
MARINELA BANOVČIĆ DINKO ŠIMIĆ / datum: 12. 10. 2020. 20:47

Zadnji tjedan u rujnu  2020. održano je Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika u malo drugačijim uvjetima. Učenici koji su sudjelovali na županijskoj razini natjecanja test su pisali u svojoj školi, a onda nestrpljivo čekali rezultate. Ema Posavčević učenica je 8. b razreda i usprkos svim preprekama (natjecanje je trebalo biti u ožujku ove godine) odvažila se i provjerila znanje iz hrvatskog jezika. Na natjecanju je sudjelovalo 16 učenika i Ema je ostvarila sjajan uspjeh. Ema i njezina mentorica Marinela Banovčić zadovoljne su 5. mjestom.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju